Цією статтею закінчується наша трилогія «виробництво бойлів», в рамках якої раніше виходили статті про побудову базового міксу і відповіді на найчастіші питання про самокати. В останньому випуску ми хотіли б поговорити про техніку виробництва бойлів. Наріжним каменем стане питання про ознаки правильно скатаного тіста.
Дуже часто новачки мають проблеми саме на цій стадії. Або тісто надто сухе, або надто вологе. Досягти потрібної консистенції з першого разу часом буває складно. Це приходить із досвідом. Але помилка не така страшна, як нерозуміння того, що щось йде не так.
Структура міксу
Отже, ви уважно прочитали статтю і створили свій базовий мікс. Тепер настав час його з’єднувати з рідкою складовою і місити тісто. Далі може бути чотири варіанти розвитку подій:
Отже, якщо у вас ковбаска менша діаметром, ніж розкочувальна дошка- вийдуть дамбелси! Іноді це добре, інколи не дуже. Раптом вам потрібні круглі бойли для підгодовування коброю. Якщо ж хочете скачати заповітні барила, то беремо просто менший стіл і кладемо на дошку побільше.
Якщо ви бачите, що в центрі бойла утворюються порожнечі, можна задуматися про те, щоб взяти дошку побільше, або менший столик. Насправді це досить поширена практика, коли ви берете дошку трохи більше, щоб не рвати бойли. Зазор в 1-2мм не зіграє критичної ролі, тим більше, що ви катаєте собі. Ризик отримати дамблеси не такий великий, для цього потрібно взяти співвідношення між дошкою і ковбаскою побільше.
Якщо ж ви підняли кришку дошки і побачили, що бойли розірвало, то можна задуматися про те, що ваш мікс занадто сухий. Тому завжди намагайтеся спочатку відривати невеликий шматок від загальної грудки тіста, щоб спробувати розкотити. Якщо все ок, можна сміливо розкачувати весь мікс на дошці. Якщо ж ваш «тестовий зразок» не пройшов перевірку, тоді слід зменшити кількість сухого міксу у ваших пропорціях.
Головний висновок, який ви повинні зробити – не робити відразу багато тесту. тому бувають варіанти.
Техніка замісу тіста
Сам процес створення тесту представлений в експрес-варіанті на фото нижче.
Ваше тісто має вийти еластичним. Легко розриватися руками, але при цьому бути пружним і не бруднити руки. Як тільки мікс перестав прилипати до рук, це вірна ознака його готовності.
Ще одна порада, яка допоможе вам без проблем катати бойли – дошка має бути сухою.
Для спрощення освоєння техніки катання бойлів спочатку візьміть собі найпростіший мікс 50/50. Без додавання додаткових інгредієнтів. Справа в тому, що цей мікс дуже просто в роботі і є класним старт-ап для створення швидких, спортивних різнокольорових бойлів. Якщо ви не вирушаєте на затяжні сесії, а ловите до 3 діб, то скачати домашній бойл можна не вдаючись до серйозних вкладень. Достатньо взяти хороший нейтральний мікс, ароматизатори фруктові та жовтий, червоний та помаранчевий барвники.
Свої бойли vs. скачані на фірмових добавках
Ух, якщо ви вирішили впертись і катати на «всі гроші», то ви можете досягти успіхів. Найголовніший плюс самокатів – повна відсутність консервантів. Які неминуче є у фабричних бойлах. При цьому ви також можете бухнути космічну кількість поживних речовин, які ніколи не зустрінете на полицях магазинів.
При цьому собівартість ваших бойлів може бути не менш космічною, ніж склад. 3-4 тисячі рублів за 1кг більше, ніж реально. Додайте сюди ще процес катання, який обіцяє бути дуже довгим, а також сушка, зберігання в морозилці. Коротше кажучи, якщо ви маєте всі можливості — катайте. Якщо ви хочете заощадити, навряд чи ви зможете досягти хороших результатів.
Ідеологія самокатів – не економити, а створити новий продукт з необхідними вам пропорціями поживних речовин.
Висновок за всіма трьома статтями
- Самокати – це дуже цікаво
- Самокати – це дорого, якщо катати по-справжньому добрі бойли
- Самокати – це багато часу та терпіння
- Самокати – це 0 консервантів
- Самокати – це величезне поле для експериментів
- Самокати – це підвищує розуміння смакових переваг риби *
*останній пункт має на увазі під собою те, що додаючи, або зменшуючи кількість того чи іншого інгредієнта, ви можете відстежувати результати ваших виїздів і робити висновки наскільки цей інгредієнт важливий у харчовому ланцюжку коропа. Як відомо, власний досвід є найвірнішим для нас. Людина найбільше вірить на власні очі, погодьтеся.
Чи пробувати катати бойли самому?
Напевно, варто спробувати. Чи завжди катати — це питання, яке вирішить кожен для себе сам. Ми постаралися зачепити базові принципи створення самокатів. Чи катає команда Carptoday бойли для рибалок – ні. Ми використовуємо готові, фабричні бойли, преміальний сегмент. Можуть змінюватися рецепти, але сама база залишається незмінною -Dynamite Baits, Hot Demon.
Фруктово-рибні мікси, до яких ми додаємо амінокислотні комплекси, ароматизатори та пелетс.