Головний плюс рибного борошна – висока частка протеїнів та амінокислот, які необхідні рибам для будівництва клітин організму (протеїни) та їх ефективної роботи (амінокислоти). Кращої їхньої комбінації, ніж у рибному борошні, не знайти. Крім того, тут же поряд і мінерали, які також мають позитивний ефект на самопочуття риби: залізо, фосфор і кальцій.
Як виробляють рибне борошно
Її виробляють із тих видів риб, які не використовуються попитом, як продукти харчування. Словом, рибне борошно – це рибний обріз, свого роду прилов, який не використовується в споживанні і є побічним продуктом рибопереробної промисловості.
Але не варто думати, що прилов або обріз — це якась неякісна або хвора риба. Подібним терміном називають дрібні види риб з великою кількістю кісток та малою тривалістю життя. Ось їх якраз і пускають на рибне борошно. Якщо споживання перевищує обсяги виробництва, на рибне борошно пускають оселедець.
Огляд ринку рибного борошна в Росії
Основним джерелом рибного борошна в Росії є мінтай, біла риба та червона риба. Процес виробництва досить складний і включає варіння, пресування, вогневу і парову сушіння, а також помел. Для отримання однієї тонни борошна потрібно близько 5 тонн сировини. До речі, якщо цікаво, то ГОСТ 2116-2000 регулює стандарт якості пропонованого на ринку рибного борошна в РФ.
Ключовою проблемою для виробництва рибного борошна в нашій країні є нестача сировини. Значна його частина відразу йде на експорт, плюс до всього старіючий парк суден та виробниче обладнання знижують продуктивність праці багаторазово. Особливо якщо порівнювати зі скандинавськими країнами. На даний момент потреба російського ринку в кілька разів перевищує пропозицію вітчизняних виробників. Але з 2022 року виробництво збільшилося і російські виробники борошна набирають обертів. У березні 2022р. в Росії вироблено 19,2 тис. тонн рибного борошна – це на 6,8% більше, ніж у лютому, і на 10,0% більше, ніж у березні 2021р.
Врахуйте, що рибне борошно рибне борошно різниця. Існує три групи: низькопротеїнова (менше 50% білка), середньопротеїнова (більше 55-60% білка) та високопротеїнова (більше 60-65% білка). Ці види борошна сильно відрізняються за якістю та ціною. Деякі недобросовісні виробники нерідко фальсифікують рибне борошно. З метою знизити собівартість, або завищити ціну, вони можуть додати до неї сечовину або змішати рибне борошно з дешевшими – м’ясо-кістковим борошном, соєю, соєвим шпротом, висівками і так далі.
Також, щоб уникнути податків і зборів, багато компаній виробляють борошно безпосередньо на суднах і продають його іноземцям прямо у відкритому морі.
Рибне борошно та підгодовування для лову коропа
Дуже важливо розуміти яке саме борошно кладе виробник: з високим вмістом протеїнів, середнім або низьким. Найближчий виробник рибної муки до тієї ж Англії, або Франції – це Скандинавські країни. Варто відзначити, що їхній оборот не є таким грандіозним, як у Перу, але практично все норвезьке борошно відноситься до класу високопротеїнових.
У Росії так само виробляється мука. Якщо дивитися по федеральних округах, то на Далекосхідний округ припадає близько 86% обсягу борошна, що виробляється, на Північно-Західний 10%, Південний і Центральний 2%. Решта — незначні.
Отже, практично все борошно, що використовується Російськими виробниками коропового харчування, привозиться з Далекого Сходу. Це дуже зручно — заводи знаходяться в доступності до місця лову, сировина не залежується і швидко переробляється, вирушаючи свіжою по всій країні. До речі, у бойлах Carpfishingclub Baits використовується саме борошно з червоної риби з Далекого Сходу та містить приблизно 61% білка.
Насправді маркерів борошна багато, але саме для виготовлення бойлів найвище котирується борошно з вмістом понад 60% білка (високопротеїнове), яке пройшло процес холодного сушіння. При цьому вона повинна мати гарну засвоюваність, не менше 70%. Тобто вона гарантовано запускатиме процес розчинення (читай «робота бойлів») в абсолютно будь-якій воді.
Саме тому фірми-виробники, чи то англійські чи російські, для своїх провідних лінійок бойлів використовують виключно таке борошно.
Що робити, якщо мені потрібні бойли з високопротеїновим рибним борошном
Варіанта два: замовляти собі рибне борошно з інтернет-сайтів з Європи, хоча з її доставкою можуть бути проблеми. Тобто, доставляють, але лише на території Великобританії. Ну, і катати далі самим. замовлене харчування не може бути доставлене за межі UK.
Інший варіант — це придбати вже готові бойли з високопротеїновим рибним борошном у нас у спеціалізованих магазинах.
Навіщо взагалі високопротеїнова мука в бойлах?
Відповідь у першому абзаці нашої статті: «Головний плюс рибного борошна — висока частка протеїнів а амінокислот, які необхідні рибам для будівництва клітин організму (протеїни) та їх ефективної роботи (амінокислоти). Кращої їхньої комбінації, ніж у рибному борошні, не знайти . Крім того, тут же поруч і мінерали, які також несуть позитивний ефект на самопочуття риби: залізо, фосфор і кальцій».
Помнете, що рибою рухають інстинкти. Безпека та харчування. Про безпеку в іншій статті, а ось харчування якраз наша сьогоднішня тема. Знову ж клюнуло у вас на рибний бойл, чи ні це справа техніки. Те, що бойли з якісним рибним борошном сприймаються коропом, як високоживильні і потрібні — сперечатися з цим немає сенсу. Якщо не клює – шукайте проблеми в точці, подачі насадки і так далі. Але коропом рибні бойли сприймаються як найкраща їжа — це безперечний факт.