Головна Різне Анатомія риби для тих, хто дотримується принципу «Спіймав-Відпусти»

Анатомія риби для тих, хто дотримується принципу «Спіймав-Відпусти»

994

Одним з найбільш обнадійливих моментів у сучасній риболовлі є той факт, що після упіймання рибалки дуже дбайливо ставляться до спійманої риби. Для того, щоб риба була відпущена на свободу здоровою та неушкодженою, необхідні базові знання про внутрішню будову тіла риби. Сподіваємося, що дана інформація допоможе Вам не нашкодити і відпустити щойно спійману рибу.

1. Зябра. Зябра у риб знаходяться за зябрової кришкою. У здорової риби вони яскраво-червоного кольору. За допомогою зябер риби витягують кисень з води, який необхідний їм для нормальної життєдіяльності. Зябра риб можуть витягти з води понад 80% кисню (людина в середньому витягує лише 4%). Тканина з якої складаються зябра дуже і дуже тонка, близько семи тисячних міліметрів завтовшки. Це робить зябра дуже і дуже «ніжними». У воді надійним захистом для них служать зяброві кришки. Необережне поводження з рибою може легко пошкодити зябра. При відпусканні намагайтеся не торкатися зябер та областей поруч із ними. Риба використовує кисень для перетравлення їжі та отримання енергії, необхідної для життя.

2. Плавальний міхур. Його основна функція – компенсувати у воді вагу тіла риби. Це означає, що риба залишатиметься у товщі води, навіть коли вона не рухає плавцями. Фактично він забезпечує рибі нейтральну плавучість. Для повільного руху риба використовує ребра, а не плавці і все одно залишається в потрібному горизонті води.

3. Кісточки Weberian Ossicles. Ці кістки є лише у коропових рибах. Це ланцюг маленьких кісточок, які з’єднують систему слуху та плавальний міхур. Дана зв’язка забезпечує рибі можливість чути набагато більший спектр звукових частот. Такі риби як окунь і щука не мають таких кісточок і, як наслідок, мають набагато менш чуйний слух.

4. Вуха. У риб внутрішні вуха, які ніяк не пов’язані із зовнішнім світом. Причина цього проста – вони не потребують зовнішнього вуха. Звуки у водному середовищі передаються набагато краще, ніж у повітрі. Як наслідок, риба легко сприймає звуки і може виявити їхнє джерело. Риби чують низькочастотні звуки набагато краще за людей, а ось високочастотні для них практично невиразні. Пам’ятайте про це, коли голосно тупаєте чи шумите на березі.

5. Сердце. Как и у людей это насос, перекачивающий кровь. У рыб кровь, покидая сердце, доставляется прямо к жабрам. При поступлении в жабры, давление крови повышается — она течет очень быстро. Это помогает жабрам более эффективно извлекать кислород и быстро отводить отходы. От жабр кровь поступает к другим органам. Это означает, что при повреждении жабр рыба теряет много крови. Старайтесь не касаться области жабр. Сердце рыбы находится под жабрами в V-образном углублении, образованном жаберными крышками. Таким образом, сердце прилагает минимальные усилия для перекачки крови к жабрам.

6. Мозг Мозг рыбы невелик, но вполне функционален. Он особенно хорошо обрабатывает информацию от органов зрения, слуха и обоняния.

7. Печень. Печень у большинства рыб достаточно большая. Как правило, печень соединена с поджелудочной железой. Она служит для переработки вредных химических веществ. Печень также соединена с кишечником. Если печень повреждена, рыбы не смогут должным образом перерабатывать пищу и погибнут. До сих пор нет никаких доказательств того, что кормление рыбы искусственными кормами (комбикорм, гранулы и т.д.) не несут вред организму рыбы.

8. Желудок и кишечник . Желудок хищных рыб предназначены для переваривания добычи. Такие рыбы как карп или плотва по сути не имеют желудка вовсе. У них просто длинный кишечник. Объясняется это тем, что они питаются чаще, чем хищники и их пищей чаще всего становятся мелкие частички. Это означает, что желудок им попросту не нужен – весь процесс пищеварения проходит в кишечнике. Пища поступает в него и переваривается благодаря химическим веществам. Она абсорбируется кишечником или транспортируется кровью в печень или же сохраняется, чтобы быть использованной позднее.

9. Почки . 2 почки у рыбы объединены в одну и находятся под позвоночником. Основная функция почек – фильтрация. И эта функция очень хорошо развита у всех пресноводных рыб. Почки фильтруют кровь и позволяют рыбе избавиться от воды, которая попадает в организм через жабры или кишечник. Если почки повреждены в результате болезни, в организме рыбы будет накапливаться вода.

10. Селезенка. Темно красный орган, расположенный в центре тела рыбы. Селезенка создает и сохраняет кровь, а также позволяет бороться с инфекциями.

11. Желчный пузырь Производит желчь, которая находится в кишечнике для нейтрализации кислот в желудке и помогает переваривать жиры.